In dit artikel gaan we dieper in op het verlijden van de akte en de termijnen en stappen betrokken in dit proces.
In Vlaanderen duurt het verlijden van de akte vaak enkele maanden, en dit kan voor kopers soms als een ongeduldige periode aanvoelen. In dit blogartikel gaan we dieper in op waarom er een tijdsverschil is tussen het tekenen van de verkoopovereenkomst, ook wel bekend als 'het compromis', en het ondertekenen van de notariële akte. Daarnaast bespreken we de verschillende termijnen en stappen die betrokken zijn bij het proces.
Het tekenen van de verkoopovereenkomst is een cruciale stap in het aankoopproces van een woning. Veel mensen beschouwen dit als een voorlopig document, maar dat is een misvatting. De verkoopovereenkomst vormt de basis voor de uiteindelijke notariële akte. Wat in de verkoopovereenkomst wordt afgesproken, is juridisch bindend voor zowel de koper als de verkoper. Daarom is het essentieel om de verkoopovereenkomst altijd te laten nalezen door een notaris, zelfs als je een woning onderhands koopt.
Zowel bij het tekenen van de verkoopovereenkomst als bij het tekenen van de notariële akte is het van cruciaal belang dat de koper goed geïnformeerd is over de woning die hij of zij aankoopt. Sommige informatie is echter moeilijk te achterhalen zonder grondig onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen voor verbouwingen, erfgoedverplichtingen, bodemonderzoeken, schulden van vorige eigenaars, en de staat van de nutsvoorzieningen. Het is de verantwoordelijkheid van het notariskantoor om al deze aspecten te onderzoeken en de koper volledig te informeren.
Iedere stap in het onderzoek naar de woning gaat gepaard met specifieke termijnen. Deze termijnen worden echter niet bepaald door het notariskantoor, maar door de wet. Bijvoorbeeld, gemeenten hebben dertig dagen de tijd om informatie door te geven aan de notaris, maar in de praktijk kan dit soms langer duren. Bovendien moeten begunstigden van een voorkooprecht twee maanden de tijd krijgen om te reageren.
Daarnaast loopt parallel aan het verkoopdossier ook het kredietdossier van de koper. De bank heeft tijd nodig om het kredietdossier te verwerken. Al deze factoren dragen bij aan de vertraging tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de notariële akte.
Als koper wil je natuurlijk weten wanneer je de notariële akte kunt tekenen, omdat dit moment ook de sleutels van je nieuwe woning oplevert. Het is daarom verstandig om dit op voorhand met je notaris te bespreken. De notaris kan je meer duiding geven over de verwachte datum voor het verlijden van de akte, rekening houdend met de verschillende stappen en termijnen in het proces.