Sinds 1 januari 2023 betaal je bij de aankoop van een woning minder ereloon aan de notaris.
Sinds 1 januari 2023 zijn de erelonen bij de notaris gedaald als je een woning aankoopt.
Wanneer je een woning koopt moet je naar de aankoopprijs ook registratierechten betalen én daarnaast komen er ook nog aktekosten bij van de notaris dat deels bestaat uit zijn ereloon.
Het ereloon dat de notaris mag aanrekenen is wettelijk vastgesteld. De notaris mag dus niet zomaar zelf kiezen hoeveel hij jou als ereloon vraagt. Sinds 1 januari ls het ereloon dat de notaris je mag aanrekenen gedaald. Dat is zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel het geval voor de aankoop van een woning met een aankoopsom tot en met € 850.000. Concreet zal je voortaan zowat 10 % minder ereloon betalen dan wat vroeger het geval was. Wie een woning koopt die 100.000 tot 350.000 euro kost, zal bv. gemiddeld 1.000 euro minder betalen voor de aankoop en de financiering van zijn woning.
Ga je voor de aankoop van de woning ook een hypothecaire lening aan? Dan betaal je ook daarvoor minder ereloon aan de notaris. Het ereloon van de notaris is daarvoor zelfs met 20 % gedaald.
In totaal zorgen die wijzigingen voor een daling van de notariskosten met 25%. Voorwaarde is dat het gaat om de aankoop van een enige, eigen woning. Volgens Van Quickenborne zal de korting 98% van alle woontransacties beslaan.
De korting is alleen van toepassing voor de enige woning die je aankoopt en waar je ook in woont. Koop je een tweede woning die je als tweede verblijf wil gebruiken of wil verhuren dan kan je dus geen beroep doen op de korting. Ook een vennootschap kan niet van de korting genieten. De nieuwe tarieven gelden voor verkopen uit de hand, maar ook voor openbare verkopen. En ook voor kangoeroewoningen en co-housingpanden.
De hervorming is een volgende stap bij de drukking van de torenhoge woningprijzen.