Lifestyle
3/6/2024

Stappenplan voor het opzetten van een buitenkeuken

In dit artikel geven we een handig stappenplan voor het opzetten van een buitenkeuken om zo buiten gezellig te kokerellen.

Stappenplan voor het opzetten van een buitenkeuken

Een buitenkeuken is de perfecte toevoeging aan je achtertuin, waarmee je heerlijk buiten kunt koken en dineren. Het opzetten van een buitenkeuken vereist enige planning en voorbereiding, maar met de juiste stappen kun je een prachtige en functionele buitenkeuken creëren. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen.

1. Kies een geschikte locatie

Bescherming tegen het weer

Selecteer een plek die beschut is tegen wind en regen, maar nog steeds voldoende zonlicht krijgt. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door van je buitenkeuken kunt genieten, ongeacht het weer.

Nabijheid tot het huis

Zorg ervoor dat de keuken dicht bij het huis staat voor gemakkelijke toegang tot water en stroom. Dit maakt het eenvoudiger om je buitenkeuken van alle gemakken te voorzien zonder ingewikkelde installatieprocedures.

Looproutes

Houd rekening met de looproutes in de tuin en plaats de keuken niet in de weg. Een logische en vrije doorgang zorgt voor een prettige en veilige omgeving.

2. Bepaal de grootte en het ontwerp

Behoeften en werkruimte

Bedenk wat je nodig hebt in de keuken en hoeveel werkruimte je wilt. Overweeg welke apparaten en kookgerei je wilt integreren, zoals een barbecue, fornuis, wastafel en werkblad.

Weerbestendige materialen

Kies materialen die bestand zijn tegen weer en wind, zoals hout, beton, cement of roestvrij staal. Deze materialen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk, ideaal voor buitengebruik.

Opbergruimte

Overweeg opbergruimte in de vorm van kasten en planken. Dit houdt je buitenkeuken georganiseerd en zorgt ervoor dat je alles binnen handbereik hebt tijdens het koken.

3. Voorbereiding van de plaats

Stevige ondergrond

Zorg voor een stevige, vlakke ondergrond zoals beton of tegels. Dit biedt een stabiele basis voor je keuken en voorkomt verzakkingen.

Installatie van elektra

Installeer elektra voor verlichting en stopcontacten. Dit is cruciaal voor avondkoken en het gebruik van elektrische apparaten.

Gasaansluiting

Voorzie een gasaansluiting als je een gasbarbecue wilt gebruiken. Dit moet worden geïnstalleerd door een professional om veiligheid te waarborgen.

4. Bouw de keuken

Gebruik van weerbestendig hout

Gebruik weerbestendig hout zoals Okoumé multiplex van 40 mm dik. Dit type hout is duurzaam en bestand tegen de elementen.

Volg een stappenplan

Volg een stappenplan of bekijk instructievideo's voor het bouwen van de keukenkasten en het aanrechtblad. Zorg voor een stevige constructie die lang meegaat.

Afwerking

Zorg voor een mooie afwerking met bijvoorbeeld tegels of natuursteen. Dit geeft je keuken een stijlvolle en afgewerkte look.

5. Maak het af met styling

Persoonlijke accenten

Voeg persoonlijke accenten toe met planten, verlichting en decoratie. Dit maakt je buitenkeuken niet alleen functioneel, maar ook gezellig en uitnodigend.

Kleurrijke details

Kies kleurrijke kussens en servies voor een gezellige sfeer. Dit maakt het geheel aantrekkelijk en gastvrij.

Eettafel en stoelen

Plaats een eettafel en stoelen voor een complete buitenkeuken. Dit maakt het mogelijk om buiten te eten en te genieten van de maaltijden die je hebt bereid.

Met deze tips kun je zelf aan de slag om een prachtige, functionele buitenkeuken te creëren in je achtertuin. Veel succes en geniet van het buiten koken en dineren!