Vastgoed
23/1/2024

Vanaf 2030: Nieuwe energienorm voor verhuur

Vanaf 2030 treedt er een nieuwe energienorm voor verhuur in werking. Hoe en wat deze net inhoudt, lees je in dit artikel.

Vanaf 2030: Nieuwe energienorm voor verhuur

Sta je op het punt om je woning te verhuren of ben je een verhuurder? Dan is het belangrijk om te weten dat er vanaf 2030 een nieuwe energienorm voor verhuur geldt. Deze minimale energienorm heeft invloed op welke woningen verhuurd kunnen worden en welke niet. In dit artikel bespreken we wat deze norm inhoudt, aan welke verplichtingen je moet voldoen als verhuurder, en of er financiële steun beschikbaar is.

De minimale energielabels

nieuwe energienorm voor verhuur

Op 7 juli 2023 heeft de Vlaamse regering de minimale energienorm voor woningen goedgekeurd, die van kracht wordt op 1 januari 2030. Concreet betekent dit dat woningen een minimaal EPC-label (Energieprestatiecertificaat) moeten hebben om legaal verhuurd te kunnen worden. De vereiste energielabels variëren afhankelijk van het type woning:

Voor halfopen en vrijstaande woningen:

  • Vanaf 2030: Energielabel E of beter.
  • Vanaf 2035: Energielabel D verplicht.
  • Vanaf 2040: Energielabel C verplicht.

Voor rijwoningen en appartementen:

  • Vanaf 2030: Energielabel D of beter.
  • Vanaf 2035: Energielabel C verplicht.

Voor appartementsgebouwen:

  • Vanaf 2030: Waarschijnlijk een minimaal gebouwlabel (voor het hele gebouw, niet per appartement). Details hierover zijn momenteel nog niet volledig duidelijk.

Gevolgen van inbreuken

Het niet voldoen aan de energienorm wordt beschouwd als een ernstig gebrek en kan leiden tot ongeschiktheid van de woning. Als verhuurder moet je initiatief nemen om de woning in overeenstemming te brengen met de norm. Als je dit niet doet, kan de burgemeester de woning als ongeschikt verklaren. Als de woning niet aan de norm voldoet bij aanvang van de huur, kan de vrederechter het huurcontract nietig verklaren, wat betekent dat de huurder moet vertrekken en de verhuurder het ontvangen huurgeld moet terugstorten.

Financiële steun voor verhuurders

Om verhuurders aan te moedigen energiezuinige investeringen te doen en renovaties uit te voeren, biedt de overheid financiële steun. Hier zijn enkele opties:

Mijn VerbouwLening:

  • Verhuurders kunnen tot €60.000 renteloos lenen als hun inkomen onder een bepaalde drempel ligt.
  • Er zijn geen inkomensgrenzen voor verhuurders, maar er zijn specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
  • Verhuurders moeten gedurende een bepaalde periode een maandelijkse korting op de huurprijs toestaan.
  • Verenigingen van mede-eigenaars (VME) in appartementsgebouwen kunnen ook van deze lening profiteren voor renovaties.

Meer informatie over de verbouwlening.

Mijn VerbouwPremie:

  • Een tegemoetkoming voor isolatie- en energiebesparende werken.
  • Hogere premiebedragen voor verhuurders die via een sociaal verhuurkantoor verhuren.
  • Forfaitaire premiebedragen voor verhuurders op de private huurmarkt.

Meer informatie over de verbouwpremie.

Tegenwerking door Huurder

Momenteel wordt er nog gewerkt aan een regeling voor het geval de huurder de energiebesparende werken tegenhoudt. Het doel is ervoor te zorgen dat verhuurders zich in overeenstemming met de norm kunnen stellen, zelfs als de huurder bezwaar maakt.

Kortom, als verhuurder is het essentieel om op de hoogte te zijn van de nieuwe energienorm voor verhuur en tijdig maatregelen te nemen om aan deze normen te voldoen. Dit zal niet alleen helpen om je woning legaal te verhuren, maar het kan ook leiden tot energiezuinigere en waardevollere huurwoningen.