Lifestyle
21/3/2024

Vast of variabel energiecontract in 2024

Ga je voor een vast of variabel energiecontract in 2024? Ontdek in dit artikel wat er aangeraden wordt en wat de beste keuze is.

Vast of variabel energiecontract in 2024

Wanneer je in België een energiecontract afsluit, sta je voor een belangrijke keuze: kies je voor een vast of een variabel tarief? Deze beslissing heeft een directe impact op je energiekosten en financiële stabiliteit. In dit blogartikel verkennen we de voor- en nadelen van beide opties om je te helpen de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Vaste energiecontracten: zekerheid in prijzen

Een vast energiecontract betekent dat je een vaste prijs per kWh betaalt gedurende de looptijd van je contract, ongeacht de schommelingen in de energiemarkt. Dit biedt een aanzienlijke mate van zekerheid en bescherming tegen prijsstijgingen, wat vooral voordelig kan zijn in tijden van marktonzekerheid.

Voordelen:

  • Prijszekerheid: Je weet precies wat je voor je energie betaalt gedurende de hele contractperiode.
  • Bescherming tegen prijsstijgingen: Als de energieprijzen stijgen, blijft je tarief gelijk.

Recent onderzoek toont aan dat vaste contracten op dit moment vaak goedkoper zijn dan variabele contracten, mede dankzij kortingen aangeboden door energieleveranciers​​.

Variabele energiecontracten: flexibiliteit met de markt

Bij een variabel energiecontract fluctueert je tarief met de marktprijzen. Dit kan voordeliger zijn als de prijzen dalen, maar het brengt ook het risico met zich mee dat je meer betaalt als de prijzen stijgen.

Voordelen:

  • Flexibiliteit: Je kunt profiteren van dalende marktprijzen.
  • Geen lange termijn verplichting: Vaak zijn deze contracten maandelijks opzegbaar.

Volgens analyses zijn variabele contracten momenteel meestal iets duurder dan vaste contracten, afhankelijk van je verbruik​​.

Vast versus variabel

De keuze tussen een vast of variabel energiecontract hangt af van je persoonlijke voorkeur voor zekerheid versus flexibiliteit en je bereidheid om risico's te nemen met fluctuerende energieprijzen. Experts adviseren een prijsvergelijking te maken op basis van je specifieke energieverbruik om de meest voordelige optie te bepalen. Hoewel de prijzen voor vaste contracten recentelijk zijn gedaald, kunnen variabele contracten in sommige gevallen nog steeds net iets goedkoper uitvallen. De verschillen zijn echter klein, en een grondige vergelijking wordt aanbevolen​​.

Conclusie

Een vast energiecontract biedt meer zekerheid en stabiliteit, terwijl een variabel contract flexibeler is en mogelijk voordeel kan halen uit dalende marktprijzen. Overweeg je persoonlijke situatie, risicotolerantie, en financiële doelen bij het maken van je keuze. Door je opties zorgvuldig te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw energiebehoeften en budget.


>> Besparen op jouw energierekening? Ontdek het hier.