Verkoop uit de hand ontcijferd

Wat betekent een verkoop uit de hand? In dit artikel ontcijferen we deze term en leggen we uit hoe het werkt.

Verkoop uit de hand ontcijferd

Ben je op huizenjacht? Dan kom je soms termen tegen die je wenkbrauwen doen fronsen. 'Verkoop uit de hand' is er zo eentje. Kort gezegd, dit betekent dat je rechtstreeks van de verkoper koopt, zonder tussenkomst van een veiling of een makelaar. De verkoper zet een prijs op zijn pareltje en jij kunt die droomwoning scoren door samen met hem tot een eerlijke prijs te komen.

Hoe werkt een verkoop uit de hand?

Bieden en onderhandelen

Je vindt een huis, en in plaats van bieden in een veilingsetting, ga je samen zitten met de verkoper om een deal te sluiten waarbij jullie beiden een grijns van oor tot oor krijgen.

Koopovereenkomst

Hebben jullie een deal? Fantastisch! Dat zet je dan op papier in een voorlopige koopovereenkomst. Zodra die getekend is, zit je eraan vast – het is juridisch bindend.

Optie voor bedenktijd

Niet helemaal zeker? Je kunt de verkoper om een optie vragen. Dat is jouw 'hou het even voor me vast'-kaart, zodat de verkoper het niet aan iemand anders verkoopt terwijl jij je huiswerk doet.

Met of zonder makelaar

Als verkoper kun je ervoor kiezen om een notaris of makelaar de verkoop te laten begeleiden, maar als koper heb je alleen een notaris nodig om alles officieel te maken.

De juiste prijs prikken

Soms is de vraagprijs meer een reflectie van sentiment dan van de marktwaarde. Dit is natuurlijk ook logisch omdat er herinneringen aan de woning gebonden zijn, die vaak een ander beeld van de woning geven voor de verkoper. Om zeker te zijn dat je geen appels voor peren koopt, gebruik je een online schattingstool of vraag je om een professioneel schattingsverslag.

Wat kost dat?

Er zijn altijd notariskosten – die ontkom je niet. En als je met een makelaar werkt, moet je die ook betalen. Zorg dat je op voorhand alles goed uitrekent.