Vastgoed
20/9/2023

Welke vragen stel je bij een bezichtiging ?

Wanneer je een woning gaan bezichtigen is het belangrijk dat je informatie inwint. Maar welke vragen stel je bij een bezichtiging?

Welke vragen stel je bij een bezichtiging ?

Een bezichtiging van een woning is een belangrijk moment bij het kopen van een huis. Het is de kans om de woning van dichtbij te bekijken en vragen te stellen aan de verkopende partij of makelaar. Maar welke vragen stel je bij een bezichtiging? Hieronder vind je 10 slimme vragen die je kunnen helpen bij het beoordelen van een woning.

1. Wat is de reden van verkoop?

Vraag naar de reden van verkoop van de woning. Zo kun je mogelijk achterhalen of er sprake is van haast bij de verkoop of dat er wellicht verborgen gebreken zijn.

2. Hoe oud is de woning?

Vraag naar de leeftijd van de woning. Zo kun je een inschatting maken van mogelijke onderhoudskosten en de staat van het huis.

3.Zijn er recentelijk renovaties uitgevoerd?

Wil je weten of het huis aan jouw wensen en eisen voldoet of er nog werk aan de winkel is? Vraag naar eventuele recente renovaties of verbouwingen.

4. Zijn er speciale eigenschappen van de woning?

Vraag naar eventuele bijzondere eigenschappen van de woning, zoals een open haard, sauna of zwembad. Ook hiermee kan je eventuele eisen afvinken van jouw checklist.

5. Is er sprake van geluidsoverlast?

Locatie is enorm belangrijk en als je op zoek bent naar een woning met rust is het wel handig om te vragen naar eventuele geluidsoverlast, zoals verkeer of buren,... Zo weet je toch al of de woning geschikt is voor jou.

6. Wat is de staat van het dak?

Vraag naar de staat van het dak. Het dak is een belangrijk onderdeel van een woning en mogelijke problemen kunnen veel geld kosten om te repareren.

7. Hoe zit het met de isolatie van de woning?

Vraag naar de isolatie van de woning, zoals de isolatie van muren en ramen. Zo kun je een inschatting maken van de energiekosten.

8. Zijn er vochtproblemen in de woning?

Vraag naar eventuele vochtproblemen in de woning, zoals schimmel of lekkages. Dit kan een teken zijn van mogelijke verborgen gebreken.

9. Wat is de EPC-waarde?

Vandaag de dag is deze enorm belangrijk, mede dankzij de nieuwe wetgeving hierover. Het is dus belangrijk om dit na te gaan, een energiezuinige woning is voordelig voor jou . Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label voor de woning. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

welke vragen stel je bij een bezichtiging
https://www.vlaanderen.be/energieprestatiecertificaat-epc-bij-verkoop-of-verhuur-van-een-wooneenheid

10. Zijn alle nodige attesten in orde?

Check zeker of de woning over alle noodzakelijke attesten beschikt. Zo kan je ook bepalen welke kosten er eventueel nog dienen te gebeuren.

Uiteraard zijn er nog heel wat andere vragen die je kan stellen die voor jou belangrijk zijn, denk maar aan :

  • Mag de woning nog uitgebreid worden?
  • Is er asbest aanwezig?
  • Waar komt de zon op?
  • Wanneer is de woning vrij?

Welke vragen je bij een bezichtiging stelt , is dus enorm belangrijk. Op die manier voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.