Vastgoed
27/5/2024

Wat je moet weten over erfpacht bij het kopen van een woning

Wat is erfpacht en waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een woning.

Wat je moet weten over erfpacht bij het kopen van een woning

Erfpacht is een term die je vaak tegenkomt bij het kopen van een huis, vooral in stedelijke gebieden. Het kan invloed hebben op je beslissing om een woning te kopen, dus het is belangrijk om te begrijpen wat erfpacht inhoudt en welke gevolgen het heeft voor jouw situatie. In dit artikel leggen we uit wat erfpacht is, hoe het werkt, en waar je op moet letten als je een huis met erfpacht wilt kopen.

1. Wat is Erfpacht?

Erfpacht is het recht om een stuk grond, dat eigendom blijft van een ander (meestal de gemeente), voor een bepaalde periode te gebruiken. De persoon die het recht krijgt, de erfpachter, betaalt hiervoor een vergoeding aan de eigenaar van de grond. Deze vergoeding wordt canon genoemd.

De Canon

De canon is de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van de grond. Dit kan jaarlijks of in termijnen worden betaald en de hoogte ervan kan variëren afhankelijk van de locatie en de voorwaarden van de erfpacht.

Duur van de erfpacht

Een erfpachtovereenkomst heeft een bepaalde looptijd, meestal tussen de 15 en 99 jaar. Na afloop van deze periode moet de erfpacht verlengd worden, wat kan leiden tot herziening van de canon.

2. Voordelen en nadelen van erfpacht

Voordelen

  • Lagere aanschafkosten: Omdat je de grond niet koopt, kunnen de initiële kosten van de woning lager zijn.
  • Flexibiliteit: Soms bieden gemeentes gunstige erfpachtvoorwaarden om bepaalde wijken aantrekkelijker te maken voor kopers.

Nadelen

  • Canonbetalingen: Je moet jaarlijks of periodiek de canon betalen, wat een terugkerende kostenpost is.
  • Verlengingskosten: Bij verlenging van de erfpacht kunnen de kosten stijgen, wat financiële onzekerheid met zich meebrengt.
  • Minder waardevast: Woningwaarden op erfpachtgrond kunnen minder stabiel zijn in vergelijking met woningen op eigen grond.

3. Waar moet je op letten?

Voorwaarden en contracten

Lees het erfpachtcontract grondig door. Let op de looptijd, de hoogte van de canon en de voorwaarden voor verlenging. Raadpleeg indien nodig een juridisch adviseur om de details te begrijpen.

Herziening van de canon

Informeer naar de voorwaarden voor herziening van de canon. Sommige erfpachtcontracten bevatten clausules die aanzienlijke verhogingen van de canon toestaan bij verlenging.

Financiële planning

Houd rekening met de toekomstige kosten van erfpacht in je financiële planning. De canon kan stijgen, en bij verlenging kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.

4. Erfpacht en hypotheken

Financiering

Het verkrijgen van een hypotheek voor een woning op erfpachtgrond kan soms complexer zijn. Banken kijken naar de voorwaarden van de erfpacht en kunnen aanvullende eisen stellen. Zorg ervoor dat je een hypotheekadviseur raadpleegt die ervaring heeft met erfpacht.

Taxatie

Een woning op erfpachtgrond kan anders worden getaxeerd dan een woning op eigen grond. De waarde van de woning kan worden beïnvloed door de hoogte van de canon en de voorwaarden van de erfpacht.

5. Praktische tips voor kopers

Onderzoek doen

Voordat je een huis op erfpacht koopt, doe grondig onderzoek naar de erfpachtvoorwaarden en de reputatie van de erfverpachter. Gemeentelijke erfpacht is meestal betrouwbaarder dan particuliere erfpacht.

Hulp inroepen

Schakel professionele hulp in, zoals een makelaar en een juridisch adviseur, om je door het proces te begeleiden. Zij kunnen je helpen de erfpachtvoorwaarden te begrijpen en potentiële valkuilen te vermijden.

Conclusie

Erfpacht kan een betaalbare manier zijn om een huis te kopen, maar het brengt ook specifieke uitdagingen en verplichtingen met zich mee. Door goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden en financiële implicaties, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Vergeet niet om professionele hulp in te schakelen om je te begeleiden bij het kopen van een huis op erfpachtgrond.

Met de juiste kennis en voorbereiding kun je erfpacht in je voordeel gebruiken bij het kopen van je droomhuis. Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op de website van Notaris.be.