Nieuws
13/12/2023

Wat verandert er in 2024 voor (ver)bouwers? De belangrijkste updates

In dit artikel geven een overzicht van wat er verandert voor verbouwers en/of bouwers in 2024 die nuttig zijn om te weten.

Wat verandert er in 2024 voor (ver)bouwers? De belangrijkste updates

2024 brengt enkele significante wijzigingen en voortzettingen van beleid voor iedereen die van plan is te (ver)bouwen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste financiële en regelgevende veranderingen die je als (ver)bouwer moet weten.

1. Voortgezette beloningen voor energetisch renoveren

De focus op energetische renovaties blijft sterk in 2024, voortbouwend op de plannen die in 2023 zijn vastgelegd voor een groenere toekomst. Dit omvat een reeks premies en subsidies in verschillende regio's. De 'Mijn Verbouwpremie' in Vlaanderen, bijvoorbeeld, zal zijn voorwaarden behouden, wat een stimulans is voor verbouwers.

2. Sloop en heropbouw: Btw blijft op 6%

Het slopen van een bestaande woning en het heropbouwen van een nieuwe woning blijft financieel aantrekkelijker dankzij de handhaving van de btw-verlaging van 21% naar 6%. Dit is een aanzienlijke besparing voor degenen die op zoek zijn naar een nieuw begin met hun bouwprojecten.

3. Extra stimulans voor asbestverwijdering en isolatie in Vlaanderen

Vlaanderen zet zijn engagement voort voor een gezondere woonomgeving door in 2024 een extra premie aan te bieden voor het verwijderen van asbest in combinatie met isolatiewerkzaamheden. Dit beleid ondersteunt niet alleen milieuvriendelijke praktijken maar bevordert ook veiligere leefomstandigheden.

4. Belastingverschillen: warmtepompen vs. zonnepanelen en boilers

Er is een onderscheid in btw-tarieven voor verschillende duurzame energie-opties. Warmtepompen genieten nog steeds van het verlaagde btw-tarief van 6%, terwijl zonnepanelen en zonneboilers weer onderworpen zullen zijn aan het standaardtarief van 21%.

5. Versnelde afschaffing van Vlaamse Zonnepanelenpremie

De ondersteuning voor zonnepanelen neemt af, met de volledige afschaffing van de Vlaamse premie voor zonnepanelen vanaf 2024. Dit markeert een verschuiving in het stimuleren van duurzame energiebronnen.

6. Verlaging van dossierkosten voor woonleningen

Een welkome verandering voor kopers is de verlaging van de dossierkosten bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Vanaf 2024 zal het maximale bedrag dat banken mogen rekenen worden verlaagd, waardoor de financiële last voor huizenkopers enigszins wordt verlicht.

7. Nieuwe Premies voor Vlaamse appartementseigenaren

Een opvallende toevoeging is de introductie van een nieuwe premie voor Vlaamse appartementseigenaren, gericht op het stimuleren van energetische renovaties in gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Deze premie is beschikbaar voor bepaalde inkomenscategorieën en SVK-verhuurders.

Conclusie

2024 brengt dus een mix van voortgezette steun en nieuwe initiatieven voor (ver)bouwers. Het blijft essentieel om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om optimaal te profiteren van de beschikbare kansen en om duurzame, energie-efficiënte woningen te realiseren.