Vastgoed
12/4/2024

Welke kosten en lasten bij verhuur zijn voor mij?

Welke kosten en lasten bij verhuur dien je te betalen en welke zijn voor jouw verhuurder? Ontdek het in dit artikel.

Welke kosten en lasten bij verhuur zijn voor mij?

Er zijn verschillende kosten en lasten bij verhuur, maar het is niet altijd duidelijk welke voor rekening van de huurder komen en welke voor de verhuurder. De regels hieromtrent zijn afhankelijk van de datum waarop je huurcontract is afgesloten. In dit blogartikel leggen we uit welke kosten en lasten jij als huurder mag verwachten, afhankelijk van of je contract voor of na 1 januari 2019 is ingegaan.

Als je contract is afgesloten voor 1 januari 2019

Voor contracten afgesloten vóór deze datum, laat de woninghuurwet veel vrijheid aan de partijen om zelf te bepalen welke kosten en lasten voor de huurder zijn. Het is daarom cruciaal om je huurcontract zorgvuldig na te lezen. Er kan namelijk een specifieke regeling in vermeld staan. Wanneer er niets specifieks is bepaald, geldt het algemene principe dat kosten en lasten die verbonden zijn aan het eigendom of beheer van de woning voor de verhuurder zijn. Kosten en lasten die voortkomen uit het gebruik van de woning, liggen daarentegen bij de huurder. Belangrijk om te weten is dat de onroerende voorheffing nooit door de huurder betaald hoeft te worden.

Als je contract is afgesloten na 1 januari 2019

Voor contracten die ingaan na de start van 2019, zijn de regels iets anders. Het woninghuurdecreet specificeert welke kosten en lasten aan de huurder kunnen worden doorgerekend. Dit omvat onder andere energieverbruik en kleine herstellingen. Bepaalde percentages van de kosten voor de syndicus, conciërge en het onderhoud van de lift mogen ook worden doorgerekend aan de huurder, afhankelijk van in hoeverre deze diensten betrekking hebben op het dagelijks gebruik van het gebouw.

Daarnaast heeft de Vlaamse regering een indicatieve lijst opgesteld die aangeeft welke kosten en lasten op de verhuurder of huurder vallen. Het is belangrijk om te weten dat zelfs als je huurcontract anders beweert, de regels van het woninghuurdecreet en de indicatieve lijst voorrang hebben. Voor kosten en lasten die niet op deze lijst staan, geldt wederom het algemene principe waarbij eigendoms- of beheerkosten voor de verhuurder zijn, en gebruikskosten voor de huurder.

Wat te doen bij twijfel?

Twijfel je over een bepaalde kost of last en staat deze niet op de indicatieve lijst? Neem dan contact op met je huurdersbond. Zij kunnen je adviseren en helpen om duidelijkheid te scheppen over jouw situatie.

Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over welke kosten en lasten bij verhuur jouw rekening komen wanneer je een woning huurt. Door je bewust te zijn van de regels die van toepassing zijn op jouw huurcontract, voorkom je verrassingen en sta je sterker in je schoenen in gesprekken met je verhuurder.