Welke kosten heb je bij de aankoop van een huis of een appartement?

Ontdek welke kosten er zijn verbonden bij de aankoop van een huis of een appartement.

Welke kosten heb je bij de aankoop van een huis of een appartement?

Het kopen van een huis of een appartement is een grote stap in iemands leven, maar het gaat gepaard met meer kosten dan alleen de aankoopprijs. In België zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van onroerend goed. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kostenposten, zodat je goed geïnformeerd bent en niet voor verrassingen komt te staan tijdens het aankoopproces.

Notariskosten

Bij elke aankoop  is een notaris betrokken, en daar zijn kosten aan verbonden. Deze notariskosten omvatten onder andere het honorarium van de notaris, belastingen en administratieve kosten. Het bedrag varieert afhankelijk van de aankoopprijs en de specifieke diensten die de notaris levert.

Registratiebelasting of -rechten

Registratiebelasting of -rechten zijn belastingen die je moet betalen bij de aankoop van een woning of een bouwgrond. Het percentage varieert per gewest in België. In het Vlaamse Gewest bedraagt de registratiebelasting bijvoorbeeld 3% voor de enige eigen gezinswoning, 1% bij ingrijpende energetische renovaties, en 12% voor andere woningen zoals een tweede woning. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het tarief vastgesteld op 12,5%, terwijl het in het Waalse Gewest kan variëren tussen 5% en 12,5% afhankelijk van bepaalde voorwaarden.

Bankkosten

Als je een lening nodig hebt om de woning of het appartement te financieren, komen er ook bankkosten bij kijken. Deze kosten omvatten dossierkosten en kosten voor de schatting van de waarde van de woning. Elke bank hanteert zijn eigen tarieven, dus het is belangrijk om verschillende banken te vergelijken voordat je een lening afsluit.

Ereloon voor de architect

Als je van plan bent om de gekochte woning te renoveren of uit te breiden, kan het nodig zijn om een architect in te schakelen. Het ereloon van de architect is niet wettelijk vastgesteld en kan variëren afhankelijk van de diensten en de omvang van de werken. Het is verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken over de vergoedingen met de architect.

Kosten voor de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning

Zijn er renovatiewerken die je wil laten uitvoeren, moet je mogelijk een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze vergunning brengt kosten met zich mee en de hoogte ervan kan variëren, afhankelijk van de aard en omvang van de geplande werken. Het is belangrijk om bij de gemeente na te gaan welke voorschriften van toepassing zijn en welke kosten ermee gemoeid zijn.

Verzekeringen

Bij het kopen van een woning is het ook belangrijk om verschillende verzekeringen af te sluiten. Een schuldsaldoverzekering wordt meestal vereist door de bank om de lening af te dekken in geval van overlijden vóór de aflossing. Daarnaast is een woonverzekering aan te raden om de woning te beschermen tegen risico's zoals brand, waterschade en diefstal. Een familiale verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA Familiale) dekt ongevallen die jij of je gezinsleden kunnen veroorzaken aan derden.

Kosten voor mede-eigendom

Bij de aankoop van een appartement moet je ook rekening houden met de kosten voor mede-eigendom. Dit omvat onder andere de kosten voor schoonmaak, onderhoud, renovaties en verzekeringen van de gemeenschappelijke ruimten in het gebouw. Het aandeel in deze kosten wordt bepaald in de verkoopakte en het reglement van mede-eigendom.