Lifestyle
21/1/2024

Woning sneeuwvrij maken: handige tips

Ontdek in dit artikel handige tips om jouw woning sneeuwvrij te maken bij sneeuwval.

Woning sneeuwvrij maken: handige tips

In veel steden en gemeenten in België is er een reglement dat inwoners verplicht om het voetpad voor hun huis sneeuw- en ijsvrij te houden. Deze verplichting is belangrijk om te voorkomen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor eventuele ongelukken die gebeuren door sneeuw of ijs voor jouw deur. Hier zijn enkele aangepaste tips en richtlijnen over hoe je jouw woning sneeuwvrij kan maken op een veilige en effectieve manier.

Sneeuwruimen

Het is niet nodig om meteen in actie te komen bij de eerste sneeuwvlokken. In de meeste plaatsen is er een redelijke termijn waarbinnen u de sneeuw kunt ruimen. Gebruik een veegborstel, aftrekker of een schop om de sneeuw van de stoep te verwijderen. Verplaats de sneeuw naar de goot en zorg ervoor dat riooldeksels of straatmeubilair vrij blijven.

Voorkomen van Ijsplekken

Nadat het voetpad sneeuwvrij is gemaakt, is het belangrijk om ijsvorming te voorkomen. Strooizout is een effectief middel hiervoor. Als alternatief kan je zaagsel of zand gebruiken, maar onthoud dat dit opgeveegd moet worden zodra het weer dooit.

Gebruik van zout

Keukenzout kan ook als een dooiend middel worden gebruikt als je geen strooizout bij de hand hebt. Echter, wees voorzichtig met het strooien van zout in de buurt van bomen of struiken, omdat dit planten en andere begroeiing kan aantasten.

woning sneeuwvrij maken

Gebruik van zand of kjattenbakvulling voor grip

Strooi zand of kattenbakvulling op paden en opritten om uitglijden te voorkomen en meer grip te krijgen tijdens het ruimen.

Zelfgemaakte ijssmelt

Meng 1 theelepel afwasmiddel, 1 eetlepel wrijfalcohol en 3,75l water om zelf een effectief ijssmeltmiddel te maken.

Wanneer je zelf niet kan

Als je door ouderdom of medische redenen niet in staat bent om de stoep ijs- en sneeuwvrij te maken, kan je vaak een beroep doen op buren of de gemeentediensten.

Het is belangrijk om te weten dat het niet nakomen van deze verplichtingen kan leiden tot een GAS-boete of aansprakelijkheid bij ongevallen. Door deze richtlijnen te volgen, kan je zorgen voor een veilige omgeving rond jouw huis tijdens sneeuwval.